Welkom bij Taalhuis Scherpenzeel
Ik wil leren
Heb jij moeite met lezen en schrijven? Bijvoorbeeld met formulieren invullen? Brieven lezen of aan je kind voorlezen? Een OV-chipkaart opladen?
Al deze dingen kun je leren. En nog veel meer. We helpen je met beter leren lezen en schrijven. Of het alfabet leren schrijven. En we helpen je ook met rekenen en omgaan met de computer. Het kan allemaal!
Het Taalhuis is er voor alle inwoners van Scherpenzeel, anderstaligen en Nederlandstaligen, die hulp zoeken met taal. Neem gerust contact met ons op!
Taalhuis Scherpenzeel is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Scherpenzeel, Bibliotheek Scherpenzeel, Stichting lezen en schrijven, NL-training, Stichting Welzijn & Ondersteuning Scherpenzeel – Renswoude en Welzijn Scherpenzeel. Iedere organisatie heeft haar eigen expertise.
Het Taalhuis Scherpenzeel helpt mensen verder met de Nederlandse taal, rekenen en het gebruik van computer en internet. Na een intake door een taalhuisdocent worden mensen doorverwezen naar de juiste scholing en/of begeleiding.
(Potentiële) vrijwilligers kunnen zich bij het Taalhuis melden en informatie ophalen over (taal)vrijwilligerswerk. Het taalhuis organiseert en biedt trainingen en verbindt de vrijwilligers aan een deelnemer of aan een groepje deelnemers. Je kunt er ook advies krijgen over geschikt lesmateriaal voor je deelnemer(s) of tips over hoe je feedback kunt geven.
Taalhuis Scherpenzeel heeft een fysieke, herkenbare plek in De Inloop in Scherpenzeel. Volwassenen kunnen bij het Taalhuis beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Inwoners van de gemeente Scherpenzeel kunnen er cursussen volgen, vragen stellen, oefenen met taal of, als dat nodig is, worden doorverwezen naar andere instellingen.
Voor wie is het Taalhuis
Het Taalhuis is toegankelijk voor alle volwassenen in de gemeente Scherpenzeel. Het maakt niet uit welke achtergrond of niveau van taalvaardigheid zij hebben, iedereen is welkom.
Het Taalhuis in Scherpenzeel speelt een belangrijke rol bij het helpen en onderwijzen van laaggeletterden. Door de begeleiding van de taalhuiscoördinator en de taalhuisdocent kunnen laaggeletterden hun taalvaardigheden verbeteren en zo beter functioneren binnen de maatschappij.
Goed kunnen lezen, schrijven en rekenen is belangrijk om mee te doen in onze samenleving. In de gemeente Scherpenzeel zijn bij ruim 11% van de inwoners deze vaardigheden niet voldoende. Een groot deel hiervan heeft Nederlands als moedertaal. Als lees- en rekenvaardigheden beperkt zijn, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Denk aan het niet kunnen lezen van veiligheidsinstructies of de bijsluiter van medicijnen.
Ook komen veel mensen in aanraking met schuldhulpverlening omdat zij de facturen niet begrijpen. Of ze vragen bepaalde toeslagen niet aan waar zij recht op hebben. Ze begrijpen de tekst niet of kunnen hiervoor hun weg op het internet niet vinden.
Even voorstellen: Marjan Tuhusula – de Groot | coördinator Taalhuis Scherpenzeel
Marjan is het eerste aanspreekpunt voor samenwerkingspartners, gemeente, (zorg)organisaties en bedrijven die binnen hun organisatie laaggeletterdheid willen aanpakken.
Telefoon 06 57 56 05 11
e-mail: info@taalhuisscherpenzeel.nl
Waar zijn de activiteiten van Taalhuis Scherpenzeel?
- Digisterker
- Digivitaler
- Klik & Tik
- SeniorWeb Scherpzenzeel
- Taal, Thee & Koffie
- Taalmaatjes
De volgende organisaties zetten zich in om de laaggeletterdheid in de gemeente Scherpenzeel aan te pakken:
Wist je dat…
naar schatting 1 op de 9 inwoners van Scherpenzeel moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of werken met de computer? 1 op de 5 Nederlanders moeite heeft met werken met de computer? Ongeveer 740.000 werknemers problemen hebben met lezen, schrijven of rekenen? 1 op de 10 kinderen het risico loopt op laaggeletterdheid? 65% van de laaggeletterden Nederlands als moedertaal heeft?
Het Taalhuis helpt
Taalhuis Scherpenzeel helpt mensen verder met de Nederlandse taal, rekenen en het gebruik van computer en internet. Wij verwijzen door naar de juiste scholing en/of begeleiding door een vrijwilliger. Ook adviseren en informeren wij particulieren en professionals over het helpen van mensen die begeleiding kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het verder leren van de Nederlandse taal en/of bij rekenen en werken met de computer en internet. Taalhuis Scherpenzeel is een samenwerking van verschillende organisaties die actief zijn in de gemeente Scherpenzeel. Iedere organisatie houdt zich bezig met haar eigen expertise.
Vrijwilliger worden bij Taalhuis Scherpenzeel?
We heten je graag welkom als vrijwilliger bij het Taalhuis.
Wat doe je Taalvrijwilliger bij het Taalhuis?
Als Taalvrijwilliger help je deelnemers individueel of in kleine groepjes om ze beter te leren lezen, schrijven, spreken of rekenen.
Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van een of meerdere basisvaardigheden als lezen en schrijven. Je leert bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Dit kan op verschillende manieren. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een of geeft samen met een docent les aan een groepje.
Wat krijg je ervoor terug?
Je krijgt een basistraining om kennis te maken met het materiaal en de werkwijze van het begeleiden van een deelnemer.
Eerst weten waar je aan begint?
Vrijwilligerswerk is verantwoordelijk werk. Het is daarom goed om te weten waar je aan begint. Dat kan met de taalvrijwilligerscheck. Afhankelijk van de leervraag begeleid je iemand gedurende een aantal weken tot meestal maximaal een jaar.
Contact en informatie óf direct een oriëntatiegesprek?
Mocht je meer willen weten over een vrijwilligersfunctie of je direct willen aanmelden, neem dan contact op met de coördinator Taalhuis, Marjan Tuhusula telefoon: T. 06 57 56 05 11 of stuur een mail naar: info@taalhuisscherpzenzeel.nl