Vrijwilligerswerk naast een WW-uitkering, doen!

08-06-2017

Zijn er mogelijkheden van vrijwilligerswerk naast het ontvangen van een WW-uitkering en hoe gaat dat bijvoorbeeld als er voor het vrijwilligerswerk ook nog een vergoeding wordt uitgekeerd?

Wanneer iemand een WW-uitkering heeft en vrijwilligerswerk wil gaan doen dan mag dat! Vrijwilligerswerk is namelijk een goede manier om werkervaring op te doen. En om sociale contacten te onderhouden. Toestemming van het UWV is echter wel een vereiste voordat u kunt beginnen. Het vrijwilligerswerk mag de kans op betaald werk namelijk niet verkleinen. Ook een onkostenvergoeding is mogelijk wanneer de organisatie dit als beleid heeft. De maximale onkostenvergoeding is € 150 per maand. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 1.500 per jaar. Ook geldt er een maximumvergoeding per uur. Wanneer iemand 23 jaar of ouder is dan mag de vergoeding niet meer dan € 4,50 per uur bedragen. En voor jonger dan 23 jaar geldt een maximum van € 2,50 per uur. Deze bedragen zijn inclusief een eventuele reiskostenvergoeding. Wanneer u niet meer dan € 150 per maand en € 1.500 per jaar krijgt heeft dit geen gevolgen voor uw uitkering. Indien er sprake is van een hogere onkostenvergoeding dan gaat het UWV er vanuit dat het gaat om betaald werk en niet om vrijwillige inzet. Op dat moment vindt er een verrekening plaats met de hoogte van de uitkering.

Heeft u een WW-uitkering en heeft u interesse in vrijwilligerswerk? Kom langs op het spreekuur van Steunpunt Scherpenzeel.